Kun mieli horjuu, horjuu myös itsetunto ja usko omaan pelaajuuteen. PK-35 Vantaan maalivahti Nea Laitila kirjoittaa Kansallisen Liigan verkkosivuilla, avoimesti siitä, kuinka mielenterveyden haasteet heijastuvat kentälle – ja miten tärkeää on, että joukkueen arjessa on tilaa myös heikommille hetkille.
”Mielenterveyteen liittyvistä haasteista puhutaan urheilupiireissä edelleen liian vähän. Tietoisuus ja ymmärrys asioista on lisääntynyt, mutta aiheesta puhumiseen liittyy edelleen paljon epävarmuutta ja pelkoa. Kun mieli sairastuu, itseluottamus ja itsetunto ovat koetuksella. Pelaajana näinä hetkinä alkaa herkästi kyseenalaistamaan omaa osaamistaan ja omia rahkeitaan, tuntee epävarmuutta omasta fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta sekä niiden vaikutuksesta treeneihin ja peliaikaan.
Kuten fyysisistä vammoista, niin myös mielenterveyden haasteista toipuminen vie aikaa: kyseessä on maratoni, ei pikamatka. Fyysisestä toipumisesta poiketen henkisen toipumisen edistymistä on haastavaa seurata, eikä toipumiselle voi asettaa aikarajaa. Joskus toipuminen vie kuukausia, joskus jopa vuosia.
On myös täysin normaalia, että oma vointi ja jaksaminen vaihtelevat toipumisen aikana. Koen tämän kaikista haastavimmaksi omalla matkallani. Kun kaikki sujuu hyvin, usko toipumiseen vahvistuu ja toivo tulevaan kasvaa. Vaikeina hetkinä kaikki tuo hyvien hetkien ruokkima tarmo katoaa. Pelko seuraavista treeneistä on vahvasti läsnä ja vie omaa energiaa väärään asiaan.
Omien voimavarojen tunnistaminen voikin olla haastavaa, ja henkisten ja fyysisten voimavarojen raja on häilyvä: toisina päivinä jaksaa ja sietää enemmän kuin toisina. Näinä hetkinä on tärkeää kuunnella itseään ja sanoittaa omaa olotilaa. On tärkeää, että näistä asioista voi puhua jonkun joukkueen taustahenkilön, kuten valmentajan tai huoltajan kanssa, jotta harjoittelu on omaa vointia ja toipumista tukevaa.
Joskus paras vaihtoehto voi olla se, että ottaa hanskat pois kädestä ja nappikset jalasta, ja siirtyy kentänlaidalle seuraamaan meneillään olevaa harjoitusta. Vaikka ei pystyisi olemaan täysipainoisesti joukkueen arjessa mukana, on tärkeää tuntea olevansa osa yhteisöä eikä koe jäävänsä sen ulkopuolelle. Parhaimmillaan yhteisö on toipumista tukeva voimavara.”
Mieli Pelissä – kampanjassa nostetaan esiin mielenterveyden merkitystä huippu-urheilussa ja pelaajien arjessa. Kampanja on osa laajempaa yhteistyötä Briotech Kansallisen Liigan, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen (JPY) ja MIELI ry:n kanssa, ja sen tavoitteena on edistää pelaajien psyykkistä hyvinvointia – ei vain kriisitilanteissa, vaan osana urheilijan arkea ja kehitystä.
Mieli Pelissä ottelukierrokset pelataan 17.–24.5.
Tue sinäkin mielenterveystyötä Suomessa ostamalla Mielinauha tai lahjoittamalla
Kertalahjoitus – MIELI ry – Lahjoita
Kuva: Ivan Badanin / Kansallinen Liiga
Lue koko juttu: https://www.kansallinenliiga.fi/news/mieli-pelissa-nea-laitila-parhaimmillaan-yhteiso-on-toipumista-tukeva-voimavara/
Lue lisää:
Toukokuussa vietetään mielenterveyskuukautta – JPY:n tavoitteena on luoda hyvinvoivaa ja oikeudenmukaista arkea pelaajille